De Schakel, Barendrecht november 2004

Dit schooljaar werd op CBS Het Kompas geld ingezameld voor Stichting Afrikaad.
Deze stichting wil bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs in Ghana en helpt bij de bouw en inrichting van scholen en bij de aanschaf van leermiddelen.
De stichting besteedt ook aandacht aan bomenplantprojecten en watervoorziening in de buurt van die scholen, en aan medische hulp aan schoolkinderen en hun familie.
Tijdens de actie namen de leerlingen van Het Kompas elke maandagmorgen wat geld mee, bestemd voor de bouw van een nieuwe basisschool in het Ghanese dorp Vume.
Met behulp van een grote thermometer werd bijgehouden hoeveel er was opgehaald.
Deze thermometer moest regelmatig vervangen door een grotere, want het opgehaalde bedrag liep snel op.
Toen de thermometer tegen het eind van het schooljaar onder de 1500 euro dreigde vast te lopen, startte de school een ‘ijsjesactie’, waarbij de leerlingen afzagen van een ijsje en hun ouders het zo uitgespaarde bedrag aan Vume doneerden.
Uiteindelijk hebben de kinderen bijna 1900 euro opgehaald, een prachtig bedrag dat door Het Kompas tot 2000 euro is aangevuld.
Dit bedrag is in de vorm van een reuzencheque aan Stichting Afrikaad overhandigd.
De kinderen van Het Kompas zamelden niet alleen geld in voor de kinderen van Vume.
Tijdens een speelgoedinzamelactie rond Kerstmis 2003 verzamelden ze bijna duizend knuffelbeesten, honderden puzzels en spelletjes, dozen vol ander speelgoed en ook heel veel schoolspullen zoals pennen en papier.
Ze maakten ook een plakboek over zichzelf en hun school, zodat de Ghanese kinderen konden zien van wie de spulletjes afkomstig waren.
In mei van dit jaar zijn deze spullen, samen met andere door Stichting Afrikaad ingezamelde goederen, kosteloos door Allround Cargo Handling uit Ridderkerk naar Ghana verscheept.
Inmiddels zijn alle goederen over de verschillende projecten verdeeld.