Personeelsblad van St. Antonius Ziekenhuis Utrecht Februari 2005.

Ron Koelemij is als algemeen chirurg ruim
   4 jaar werkzaam in het ziekenhuis St Antonius
   in Nieuwegein.
   Naast zijn werk als chirurg steekt hij veel    energie in de Stichting Afrikaad.
   Het hoofddoel van de stichting is het bijdragen    aan de ontwikkeling van onderwijs in Ghana.
   Een vriend van Koelemeij, Aad van der Munnink,    heeft de Stichting Afrikaad opgezet.
   Hij is werkzaam in de kunstnijverheid en doet daardoor zaken in Ghana.
Door hun vele bezoeken aan dit Westafrikaanse land werd al snel duidelijk dat daar veel hulp nodig is op velerlei gebied.
Het plan ontstond dit land te gaan helpen een betere toekomst op te bouwen.
En hoe kun je dat beter doen, dan door scholen te bouwen, zodat de kinderen een toekomst in hun eigen land krijgen.

"Ook ik wilde graag een bijdrage leveren aan het scholenproject", zegt Koelemij.
"Toen ontstond door initiatief van internist Peter Slee het plan om onze passies voor reizen en fotograferen in te zetten om een fototentoonstelling te organiseren over Afrika". De tentoonstelling Indrukwekkend Afrika is zowel in het St. Antonius Ziekenhuis als Mesos Medisch Centrum te zien geweest.
Aan de fototentoonstelling was de uitgave van een fotoboek gekoppeld.
Zo'n duizend fotoboeken hebben we aan de belangstellenden verkocht voor 10 euro per exemplaar.
De opbrengst is voor een deel naar het scholenproject in Ghana gegaan.
Ik ben een aantal weken geleden naar het dorpje Vume in Ghana afgereisd, waar het schooltje staat dat met de opbrengst is gebouwd.
Ik heb met het opgehaalde geld daar zelf de rekening van het dak en het cement voor de bijgebouwen betaald.
Door deze bijgebouwen krijgen nog meer kinderen een plekje binnen de school.
Toen ik de school binnenliep, stonden daar al die kinderen naast hun schoolbankjes, voor ons te zingen als dank.
Wat je op zo'n moment voelt, is onbeschrijfelijk."

Waterputten

Het resultaat van dit project is een groot succes. De kinderen zitten nu in een echt schoolgebouw, met lesmateriaal en goed opgeleide leraren.
Maar er is volgens Koelemij nog een belangrijk volgend doel.
"We hebben genoeg goede leraren die vanuit regeringswegen de eerste twee jaar na hun studie verplicht zijn in een onderontwikkeld gebied te werken.
Ze zijn goed gemotiveerd maar blijven vaak niet langer dan twee jaar.
Het probleem is namelijk dat in het dorpje Vume geen waterputten zijn en men dus een heel eind moet lopen voor water.
Na twee jaar vertrekken de meeste leraren naar scholen in de stad met betere voorzieningen.
Nu willen we een actie opstarten om geld in te zamelen voor de bouw van waterputten, zodat we op die manier de leraren op de school in Vume kunnen behouden.
Peter Slee en ik hebben door onze reislust ondertussen alweer zoveel foto's kunnen maken, dat we hopen om dit jaar weer een mooi fotoboek te kunnen uitgeven.
De verkoopopbrengst zullen we onder andere besteden aan dit waterputproject."