November 2006.

Verslag: W. Roos

Na een voorspoedige vliegreis naar ons hotel in Teshie bij Accra en de volgende dag op weg naar het Volta district.
Na ingecheckt te hebben in ons hotel in Akatsi, zijn we naar Vume gegaan. Toen we van de grote weg af gingen, zagen wij een bord staan met daarop: Projects in Vume supported by the Afrikaad Foundation in the Netherlands.
We vonden het schitterend, maar aan de andere kant vroegen we ons af, of we dat wel wilden, Vume bekend maken aan de buiten wereld.
Hier gaan we over nadenken!!!!!!

Twee jaar geleden was de weg naar Vume niet best, maar nu is men toch bezig de weg op te knappen en langs de weg opvang voor regenwater te maken.
Eindelijk kwamen we in de buurt van het dorpje Vume, de kinderen herkenden onze auto, ze kwamen al juichend op ons af en bleven achter de auto aanrennen.
In het dorpje werden we ontvangen door de familie van Orlando, die ons contact is in Vume en alles coördineert.
Opeens hoorden we trommels en kwamen de mensen uit het andere dorp een Voodoo voorstelling met dans en muziek geven om de stichting Afrikaad te bedanken voor alles wat ze doet.

Klik op de kleine foto
Het was een schitterende voorstelling, waar we van genoten hebben. Ondertussen zijn we ook naar de eerste, gegraven waterput wezen kijken, staat er schitterend bij, maar met een hangslot erop.
Dat ging er af, als hij officieel geopend wordt, aldus Orlando.

Hierna naar de school gewandeld. Het nieuwe gebouw heeft zijn dak en moet nu verder afgewerkt worden, zoals ramen, deuren, vloeren afwerken etc.
Natuurlijk overal foto’s van gemaakt, die op de website te zien zijn.
Hier is ons sponsorgeld goed besteed en wat zijn die mensen er blij mee. Tegen de avond zijn we weer terug gegaan naar ons hotel, we waren vol van alles wat we gezien en gehoord hadden.

De volgende dag weer vroeg op pad naar Vume, om op tijd bij de school te zijn, waar de kinderen op ons stonden te wachten, en voor ons dansten en muziek maakten.
Ook zongen ze een lied waarin ze de Afrikaad Foundation bedankten voor alles. Wat een belevenis en wat zijn die kinderen blij.
Edwin en Luis hebben namens de stichting allerlei spullen aan de school gegeven, zoals sporttenue’s, voetbalschoenen, voetballen, voetbalpetjes, maar ook allerlei schoolmateriaal.
Alles werd door de onderwijzers genoteerd, niets mag kwijt raken. De kinderen wilden natuurlijk de sporttenue’s aan en een wedstrijdje voetballen, wat ook gebeurde.
Hierna zijn we met het gehele dorp naar de waterput gegaan om deze officieel over te dragen aan Vume.
We hebben een soort toneelstukje opgevoerd, waar iedereen van genoot en begon te juichen als wij zeiden: “Heerlijk water” en een slok namen.

Onze eerste waterput is gerealiseerd en er zullen er beslist meer volgen, want aan één put hebben de mensen niet genoeg.
Bij de tweede put, in Xantroli gaan kijken, waar men aan het graven was en op 5 meter diepte was.
Hans, Edwin en Luis zijn beneden in de put geweest en hebben natuurlijk ook even gegraven. Terug naar Vume om afscheid te nemen.
Op de weg terug naar ons hotel bij de stenenmaker langs geweest, om sierstenen voor de ramen te kopen, waarbij 4 sierstenen een kompas vormen.
Verder met de onderwijzers besproken, dat wij schrijfmachines, handnaaimachines en gereedschappen zullen leveren, zodat de kinderen na hun 12de jaar op school een vak kunnen leren i.p.v in de grote stad, waar ze heen gestuurd worden.
Een lange emotionele dag, waar we allemaal erg van genoten hebben.

De volgende dag een dag in de auto op weg naar Begoro, waar ons tweede schoolproject is.
’s Avonds nog even bij het schoolhoofd Christy langs gegaan om te zeggen dat we er waren, en de volgende dag vroeg naar de school gegaan.
Het nieuwe balkon langs de klassen ziet er schitterend uit met de nieuwe trappen, alles is ook netjes geverfd.
Ook het computerlokaal bekeken, waar kinderen met de computer bezig waren. De school in Begoro is een enige school in de buurt die computers heeft en de ouders en kinderen zijn er zo trots op, dat zij het lokaal opgeknapt hebben.
De ouders wilden een toiletgebouw bij de school hebben en zijn begonnen met sparen, Aad heeft namens de stichting Afrikaad toegezegd de helft bij te willen dragen.
Tenslotte nog even door alle lokalen gewandeld en met de kinderen gesproken en lessen meegedaan.
Deze school is beter georganiseerd dan de school in Vume.

Tenslotte nog even in Kumasi rondgekeken daarna weer terug naar Accra om de thuisreis te beginnen.
Een schitterende reis, heel emotioneel, heel leerzaam, de vooruitgang is waar te nemen en gaat razend snel, maar er is nog steeds veel geld nodig voor belangrijke levensbehoeften en dat is o.a. gezond water en onderwijs.

Namens Aad, Hans, Wim, Edwin en Luis.