29 Oktober 2004.

Verslag: W. Roos

Op 29/10/04 zijn we met de KL 589 naar Accra gevlogen, waar we na een goede vlucht van 6 ½ uur ’s avonds aankwamen.
Onze chauffeur Agyei en zijn vrouw Jane ontvingen ons en hebben ons direct met de Mercedesbus naar het hotel in Teshie gereden.
Na 1 dag acclimatiseren en rondkijken in Accra, zijn we op weg gegaan naar ons eerste project in het Voltadistrict.
Nog even in de haven van Tema gekeken, waar onze container met hulpgoederen was nagekeken door de douane.

Klik op de kleine foto!
Als eerste hebben we Xantroli bezocht, een mooi schoon leemhutten dorp waar wij 150 stuks bomen geschonken hebben.
De zoon van de chief heeft ons rondgeleid en laten zien dat de bomen goed groeien. Die moeten later schaduw geven voor de akkerbouw, zodat de oogst niet verbrandt.
  De vrouwen in het dorp waren actief aan het meel maken en bakken en   de mannen waren allemaal op het land bezig.
  Hartelijke mensen die erg blij zijn met onze interesse en hulp bij hun
  probleem.

Daarna op weg naar Vume, ons schoolproject, waar de stichting voor materialen gezorgd heeft en de dorpelingen zelf 2 schoollokalen en een berging annex kantoor gebouwd hebben naast het oude lokaal ( open ruimte met rieten dak ).
Hartelijk ontvangen op het dorpsplein door de dorpelingen en hun kinderen.

Lopend naar de school gegaan alwaar het schoolhoofd ons voorstelde aan de leerkrachten en graag wilde laten zien hoe de kinderen met het speelgoed en de andere spullen speelden.
Een lust voor het oog al die blije kinderen, die allemaal je hand willen vasthouden, of een hand willen geven en ook voor ons gezongen hebben, o.a. het Ghanese volkslied.
Ontroerend.

Tenslotte gesproken met de chief die samen met de hoofdonderwijzer
  een verklaring zal opmaken over de nieuwe fundering die door de
  overheid is aangelegd voor rekening van de stichting, maar hiervan was
  de stichting niet op de hoogte.
Dit is erg belangrijk voor de voortzetting van het project waar bij de dorpelingen grote behoefte aan is, maar wat ze ook erg graag willen.

Via het Voltameer en de Akosumbodam naar ons schoolproject in Begoro gereden, door een schitterend bergachtig landschap.
De school is hier nauw verbonden met de presbyteriaanse kerk, dus werden we ontvangen door de dominee.
Na kennismaking en gebed werden wij door het schoolhoofd opgehaald en naar de lokalen gebracht.
De stichting heeft ook hier materialen geleverd voor de bouw van de lokalen, die er goed uitzien.

Terwijl wij in de klassen rondkeken, hadden de oudste kinderen op het   schoolplein tafels neergezet met de goederen die door de stichting   geschonken zijn, zoals computers, printers, sportschoenen, speelgoed,   schriften, kleurpotloden, pennen, enz.
Aad heeft deze materialen officieel aangeboden aan de school, met een goede speech waarin hij ook heeft toegezegd dat er geld ter beschikking gesteld zal worden om de lokalen binnen en buiten te verven en een hek of muur langs de balustrade te maken.
Iedereen was ontzettend blij.

De hoofdonderwijzeres bedankte Aad en de stichting en sprak de hoop uit dat er nog een lange relatie mag blijven bestaan.
Ook de dominee sprak nog een woord, waarna wij door de kinderen werden toegezongen.
Alvorens te vertrekken hebben we nog een engelse les meegemaakt waar wij enkele kinderen een ezelsbruggetje geleerd hebben voor het onthouden van het aantal dagen van de maanden.
Via Kumasi, de culturele hoofdstad van Ghana, weer op weg naar Accra, waar we vrijdagavond 4/11 weer met de KLM vertrokken naar Amsterdam.
Een schitterende, boeiende reis, waar duidelijk wordt dat al onze giften goed en voor 100% op z’n plaats komen.