Nieuwsbrieven


Nieuwsbrief 2008  Nieuwsbrief 2009  Nieuwsbrief 2010  Nieuwsbrief 2011
Nieuwsbrief 2012  Nieuwsbrief 2013  Nieuwsbrief 2014  Nieuwsbrief 2015
Nieuwsbrief 2016  Nieuwsbrief 2017  Nieuwsbrief 2018  Nieuwsbrief 2019


Nieuwsbrief, Stichting Afrikaad
Uitgave: december 2015.
Jaargang 10, nummer 2Doelstelling

Bijdrage aan de ontwikkeling van het onderwijs in Ghana. De stichting helpt bij de bouw en inrichting van scholen en bij de aanschaf van leermiddelen. Omdat een school niet los van een gemeenschap kan bestaan, is er ook aandacht voor boomplantprojecten, de watervoor-ziening in de buurt van die scholen en voor medische- en onderwijs hulp aan schoolkinderen en hun familie.

Werkwijze

De werkzaamheden worden zoveel mogelijk door de plaatselijke gemeenschap uitgevoerd. Indien noodzakelijk wordt de hulp van gespecialiseerde vakmensen inge-roepen.Nieuwe leerling

Nieuwbouw

Er zijn drie locaties bezocht voor evt. nieuwbouw: Begoro Eastern Region, Sunyani Brong-Ahafo en Sankoban Kurofrom in Kumasi (Ashanti Region). We hebben voor Begoro gekozen omdat we daar een behoorlijke vooruitgang zagen na onze eerste initiatieven daar. Zo was het computerlokaal nu druk bezet in tegenstelling tot een vorig bezoek waarbij het er destijds verlaten uitzag. De overheid heeft ook voor een nieuwe docent gezorgd! Dit project is inmiddels al gestart met de bouw van een twee lokalen (boven elkaar!), waarvan er 1 lokaal een computerlokaal wordt.

Nieuw meubilair Vume.

We hopen zo nog steeds meer kinderen uit de omliggende streek aan te trekken.

Veel aanbod!

Bomenplantprojecten

In Vume groeien zes jaar na de aanplant weer meer mango’s aan de bomen. De negentien boerinnen worden nog steeds begeleid (leren enten, simpele insectenvallen bouwen) door de leerlingen van de Ohavu Agric College uit het nabij gelegen dorp. Alle boerinnen hebben een opbrengst van de oogst gehad. Er komt een aansluiting bij een inkooporganisatie waardoor er een zekere afzet van de oogst is gegarandeerd. Met de boeren en hun sinaasappel-oogst in Atronie gaat het goed. Wel zijn er twee afvallers (de chief en het voormalig schoolhoofd omdat ze traditioneel onkruid hebben verdelgd: alles in de fik, ook de bomen!) De boeren en de aan het project gekoppelde school hebben zich door een landbouwdeskundige uit Sunyani laten voorlichten. We hopen voor deze boeren in de toekomst een nog betere uitrusting (laarzen, spuitinstallatie) te financieren. Met de kerst zullen we ze een extra aanmoediging geven!Boerin aan het werk


Studenten

We hebben incidenteel, naast Julliet en Kwame, een aantal jonge mensen ondersteund in de vorm van schoolgeldfinanciering. Julliet, verpleegkundige, werkt nu op een regionaal medisch centrum in Akatsi. Kwame, volwassen onderwijs op een privéschool in Kumasi. ( omscholen van bronswerker tot fotograaf)


Een hele campus!

Vume

De JHS in Vume ziet er nu prachtig uit, nieuw meubilair, ook zijn nu ook tafels en beklede stoelen voor de leerkrachten. Ook een elektriciteits-meter is aanwezig zodat er in de nabije toekomst de mogelijkheid is om computers aan te sluiten.

Krodua en Atronie

De kleuterschool in Krodua, welke nu klaar is, is inmiddels geschilderd, ook de lagere school heeft een nieuwe verflaag gekregen, al ging dit wel ten koste van enkele deuren welke nog geplaatst moesten worden. De toiletblokken zijn nu ook gebouwd en alles werkt! In Atronie is de school ook goed bezig, er zijn nieuwe schoolbanken door de lokale timmerman gemaakt, waardoor er weer meer zitruimte is. (Er zaten eerst 4 leerlingen op een bankje geschikt voor twee!)


                        Krodua nieuwe kleuterschool

Waterprojecten

Dit jaar is er weer veel aan schoon drinkwater gedaan, vooral in Vume en Atronie. Er zijn twee jongens uit Vume en Gablakope, (Emanuel Adzika en Nazo Kwadzo), in de leer gegaan bij Vanissluk (bedrijfje van oude pompenbouwers) om het vak te leren (Plaatsen en onderhoud). Er zijn weer nieuwe pompen bijgekomen, zodat er zeker 5000 mensen toegang hebben tot schoon drinkwater. Een aantal oude putten zijn uitgegraven en voorzien van nieuw pompen. Gladys Demeyor Amanor, de ”Queen Mother” (zie foto) is medio oktober overleden. We willen ter nagedachtenis aan haar een nieuwe put in Odumase, vlak bij haar oude woonhuis, realiseren.


Bestuur op bezoek bij Queen Mother


Nieuwe waterput


Reizen

Er is altijd een mogelijkheid om eens met ons naar Ghana te reizen voor een rondje zuidelijk Ghana met als rode draad het bezoeken van onze projecten. Het idee bestond al wat langer en er zijn al eerder familieleden, bestuursleden en donateurs meegereisd. Als jullie hierover informatie willen hebben horen we dit graag.


Reizen door Ghana!

Al ons werk is mogelijk gemaakt door jullie, we blijven er zoals altijd op toezien dat elke euro in Ghana terecht komt!!
Daarvoor onze hartelijke dank!


Donaties

Maand/kwartaal en jaardonaties. Kerstgiften, zomergiften . Speciale acties zoals van atelier het kroontje in Nieuw Vennep. Collectes Kerken Schiedam, Barendrecht en Brielle. Een waterput in Atronie is door de heer P. te B gefinancierd, de schoolbanken in Atronie door Stichting SR te B. Vele ander particulieren en bedrijven hebben geholpen met hulpgoederen, acties en geld. Ook zijn er door familieleden airmiles gedoneerd om de vliegreiskosten te beperken.

Concentratie

Informatie over donateurschap ?


Stichting Afrikaad
Koedood 2B
2993 AL Barendrecht
Tel 0180628951
Giro NL 10 INGB 0009314362
Rabobank NL63 RABO 0104237546
e-mail: info@stichtingafrikaad.nlTerug naar boven